De basis van Celdeling

(Bijna) alle cellen in het lichaam hebben een celkern waarin het DNA ligt opgerold in chromosomen. Deze chromosomen bestaan 2 gelijke chromosomen die een chromosomenpaar worden genoemd. Een individu heeft een bepaald aantal chromosoom paren dat kenmerkend voor de soort. Voor de mens zijn dit 46 chromosomen in 23 paren. Voor de hond zijn dit er 78 in 39 paren. Aangezien chromosomen in paren van 2 liggen worden deze cellen diploïd genoemd (1c, 2n). Het aantal chromosomen is kenmerken van een diersoort.

Gedurende het leven worden cellen constant vernieuwd. Normale cellen volgen het patroon van mitose, waarbij eerst het kopie van het DNA gemaakt wordt (cellen 2c, 2n). Vervolgens wordt door een vaste set aan stappen de cel finaal in 2-en gedeeld.

Geslachtscellen vormen hierop een uitzondering. Als deze cellen namelijk volgens het principe van mitose zouden delen, dan zouden de nieuwe cellen van een embryo bestaan uit een dubbele hoeveelheid chromosomen. Dit leidt tot een niet levensvatbaar dier.
Geslachtscellen delen volgens het principe van meiose, wat redelijk lijkt op mitose, maar bestaat uit een extra paar stappen. Naast de verdubbeling van het DNA vinden er 2 delingen plaats, waardoor de geslachtscellen finaal bestaan uit 1 chromosoom. Deze cellen worden ook wel haploïd genoemd (1c, 1n).

Bron: biologielessen.nl

Filmpje die het begrip van meiose uitlegd. Pluspunt, heb je dit 1x gezien, dan vergeet je het nooit meer, nadeel, het proces is wel wat ingewikkelder dan hier geportretteerd wordt. https://www.youtube.com/watch?v=iCL6d0OwKt8

Advertisement